“STATUTEN”

Hoofdstuk 1: De vereniging

  • : Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een Vereniging Zonder Winstoogmerk (hierna “VZW” genoemd) op grond van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna: het WVV).

  • : Naam

De vereniging draagt de naam Racing Swimming Club Mechelen, afgekort RSCM.


  • : Zetel

De zetel is gevestigd in het Vlaamse Gewest.

Het bestuursorgaan is bevoegd de zetel binnen België te verplaatsen voor zover die verplaatsing overeenkomstig de toepasselijke taalwetgeving niet verplicht tot een wijziging van de taal van de statuten. Dergelijke beslissing van het bestuursorgaan vereist geenstatutenwijziging, tenzij wanneer de zetel verplaatst wordt naar een ander Gewest. In dit laatste geval is het bestuursorgaan bevoegd om tot de statutenwijziging te beslissen. Indien ten gevolge van de verplaatsing van de zetel de taal van de statuten moet worden gewijzigd, kan enkel de algemene vergadering deze beslissing nemen met inachtneming van de vereisten voor een statutenwijziging.

Het bestuursorgaan kan waar dan ook bijkantoren en andere centra van werkzaamheden oprichten, zowel in België als in het buitenland.

  • : Duur

De VZW is opgericht voor onbepaalde duur.

Hoofdstuk 2: Belangeloos doel en activiteiten 

  • : Belangeloos doel

RSCM heeft als belangeloos doel bij te dragen tot de bevordering, de beoefening, de organisatie, de ontwikkeling en de promotie van de zwemsport (oa zwemmen, waterpolo en artistiek zwemmen, maar eventueel ook aanverwante zwemsporten) en dit zowelindividueel als in ploegverband met competitief of recreatief karakter.

RSCM mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig andere persoon behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel.

  • : Activiteiten

Tot de concrete activiteiten waarmee het voorwerp van RSCM verwezenlijkt wordt, behoren onder

 meer:

  • Organiseren van trainingen en competitieve
  • Organiseren van lessen en recreatieve
  • Aanleren van de zwemsporten en
  • Deelnemen aan kaderopleiding en
  • Promoten van de eigen
  • Daarnaast kan de vzw alle activiteiten ontplooien die bijdragen tot de verwezenlijking van deze doelstellingen, met inbegrip van winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten volledig zullenworden bestemd voor de verwezenlijking van de niet-winstgevende doelstellingen.
  • De vereniging kan haar doelstellingen realiseren zowel door het nemen van eigen initiatieven als door het verlenen van ondersteuning aan initiatieven van leden of derden.
  • Zij mag alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, met inbegrip van het verwerven, huren of anderszins in gebruik nemen van gebouwen, kantoren, installaties en Zij mag onroerendegoederen (of zakelijke rechten daarop) verwerven, vervreemden en in hypotheek stellen.
  • Zij mag schenkingen en legaten ontvangen, alle roerende en onroerende goederen die zij voor de verwezenlijking van haar doel nodig heeft, bezitten of verkrijgen, ook onder bezwarende titel, en alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten erop Zij mag tevens giften en schenkingen verlenen aan gelijkaardige verenigingen of stichtingen met onbaatzuchtig doel.
  • Zij kan inzonderheid haar medewerking verlenen aan iedere activiteit die met haar doel overeenstemt alsook deelnemen iniedere organisatie, vereniging, stichting of andere rechtspersoon met een gelijkaardig doel als het hare.

Hoofdstuk 3: Lidmaatschap 

  • : Bestuurders en verenigingsleden

RSCM heeft twee soorten leden: bestuurders (de effectieve leden zoals vermeld in het ledenregister) en verenigingsleden.

  • : Bestuurders

Er zijn minimum 3 bestuurders die samen het bestuursorgaan vormen. Deze bestuurders zijn allen natuurlijke personen enbehoren tot de Vlaamse taalgemeenschap. Het bestuursorgaan beslist over de voorlopige coöptatie van kandidaat bestuurders tot aan de eerstkomende Algemene Vergadering die een definitieve beslissing neemt over de aanvaarding van de bestuurder.

Behoudens de bepalingen van de artikel 3.4 en 3.5, is het mandaat van de bestuurders niet beperkt in de tijd.

  • : Verenigingsleden

Elke natuurlijke persoon die de doelstellingen van de VZW, de statuten en het interne reglement van de vereniging erkent en ondertekent, kan zich kandidaat stellen als verenigingslid van RSCM. Er zijn minimum 10 verenigingsleden. Er is geen toetredingsbijdrage verschuldigd.

Kandidaat vereningingsleden worden pas effecitieve verenigingsleden na het betalen van de lidmaatschapsbijdrage volgens debepalingen vastgelegd door het bestuursorgaan aan het begin van

elk werkingsjaar. De lidmaatschapsbijdrage kan jaarlijks bij het begin van het werkingsjaar door het bestuursorgaan worden aangepast, maar bedraagt maximaal 1.000 € per jaar en per lid.

Verenigingsleden hebben slechts de rechten en plichten omschreven in deze statuten en het interne reglement. Verenigingsleden hebben geen stemrecht op de Algemene Vergadering.

  • : Ontslag

Bestuurders en verenigingsleden kunnen op elk ogenblik ontslag nemen uit RSCM door een eenvoudig schrijven of email te richten aan de secretaris of de voorzitter van RSCM. Het ontslag zal ingaan na verzending van het schrijven wanneer dit wordt gegeven door leden.

Voor de bestuurders zal er een termijn van minstens één maand worden voorzien, na verzending van het schrijven van het ontslag, vooraleer het ontslag definitief is. Dit om de werking van RSCM niet te ontwrichten en RSCM een termijn te geven om in vervanging te voorzien voor de ontslagnemende bestuurder. Indien men eerder een persoon vindt die de ontslagnemend bestuurder kan vervangen, geldt de minimumtermijn van één maand niet. De maximumtermijn om in vervanging te voorzien, bedraagt drie maanden.

Een ontslagnemend bestuurder of verenigingslid is wel verplicht alle administratieve en financiële verplichtingen ten opzichte van RSCM te hebben voldaan.

Een verenigingslid dat zijn lidmaatschapsbijdrage (of andere financiële verplichtingen) niet betaalt binnen de maand volgend op degestelde periode in het schrijven wordt als ontslagnemend beschouwd.

Bestuurders en verenigingsleden die ontslag nemen uit RSCM kunnen geen aanspraak maken op terugbetaling van lidmaatschapsbijdrage; doch het staat het bestuursorgaan vrij hieraan tegemoet te komen.

  • : Opschorting van een bestuurder

Het bestuursorgaan kan het mandaat van een bestuurder waarvan zij meent dat het moet beëindigd worden, bij een 2/3 beslissing, opschorten tot aan de eerstvolgende Algemene Vergadering die dan beslist over de al dan niet beëindiging van het mandaat van de betrokken bestuurder. Om zulke beslissing te kunnen nemen, dienen 2/3 van de bestuurders aanwezig te zijn opde vergadering die de beslissing neemt. Alvorens tot de opschorting van het mandaat over te gaan dient het bestuursorgaan debestuurder uit te nodigen om gehoord te worden. Zolang het mandaat van een bestuurder opgeschort is, kan het geen gebruik meer maken van de dienstverlening van RSCM.

  • : Opschorting van een verenigingslid

Het bestuursorgaan kan het lidmaatschap van een verenigingslid opschorten tot aan de eerstvolgende vergadering van het bestuursorgaan die dan beslist over het al dan niet beëindiging van het lidmaatschap van het betrokken verenigingslid. Dit akkoord kan per email opgesteld worden, maar zal vermeld worden in het verslag van de volgende bestuursorgaan. Om een beslissing tot schorsing te kunnen nemen, dient de helft van de bestuurders zich akkoord te verklaren met de schorsing.

Een beslissing tot schorsing zal aan het vereningslid betekend worden dmv een aangetekend schrijven of email. Zolang het lidmaatschap van een verenigingslid opgeschort is, kan het geen gebruik meer maken van de dienstverlening van RSCM.

  • : Beëindiging van lidmaatschap van een verenigingslid

Het lidmaatschap van een verenigingslid kan op verzoek van minstens 2 bestuurders, beëindigd worden. Om een beslissing totbeëindiging te kunnen nemen, dient 2/3 van de bestuurders zich akkoord te verklaren met de beëindiging van het lidmaatschap. Dit akkoord kan per email opgesteld worden, maar zal vermeld worden in het verslag van de eerstvolgende vergadering van het bestuursorgaan.

Een verenigingslid van wie de beëindiging van het lidmaatschap wordt voorgesteld, moet steeds, voorafgaand aan de uiteindelijke beslissing, door een afvaardiging van ten minste twee leden van het bestuursorgaan uitgenodigd worden om gehoord te worden.

Een beslissing tot beëindiging van lidmaatschap zal aan het vereningslid betekend worden dmv een aangetekend schrijven of email.

  • : Onkosten

De leden van het bestuursorgaan oefenen in beginsel hun mandaat kosteloos uit. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat kunnen worden vergoed mits voorlegging en goedkeuring door het bestuursorgaan.

  • : Rechten

Bestuurs- of verenigingsleden kunnen geen enkele aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid van lidmaatschap. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijden: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap (om wat voor reden dan ook) en bij ontbinding van de VZW.

Hoofdstuk 4: De algemene vergadering (AV)

  • : Leden van de AV

De AV bestaat uit alle bestuurders.

  • : Stemrecht op de AV

Alle leden van de AV hebben in beginsel recht op 1 stem.

  • : Volmacht

Als een bestuurder niet op de AV aanwezig kan zijn, kan hij/zij volmacht geven aan een andere bestuurder om hen tevertegenwoordigen. Deze volmacht dient schriftelijk te worden gegeven en dient één week voor aanvang van de AV toe te komen bij de secretaris of voorzitter van RSCM in overeenkomst met de daartoe vastgestelde richtlijnen in de uitnodiging voor de AV.

Elk aanwezige bestuurder kan slechts één volmacht uitoefenen van een andere bestuurder.

  • : Waarnemers

Waarnemers (bijvoorbeeld vertegenwoordigers van werkgroepen) of deskundigen kunnen de AV bijwonen, mits instemming van dehelft van het bestuursorgaan. Zij mogen zich, mits toestemming van de voorzitter, tot de AV richten, maar hebben geen stemrecht op de AV.

  • : Bevoegdheden AV

Volgende bevoegdheden behoren tot de exclusieve bevoegdheid van de AV:

  1. De wijziging van de
  2. De benoeming en afzetting van de
  3. Bepaling van bezoldiging van bestuurders ingeval een bezoldiging zou worden
  4. De benoeming en afzetting van eventuele commissarissen en de bepaling van de eventuele
  5. De benoeming van de rekening
  6. De goedkeuring van de begroting en de
  7. De kwijting aan de bestuurders, eventuele commissarissen en rekeningnazichters, alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de
  8. De uitsluiting van een lid;
  9. De ontbinding van
  10. De omzetting van RSCM in een internationale vereniging zonder winstoogmerk, in een coöperatieve vennootschaperkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming..
  11. Een inbreng om niet van een algemeenheid te doen of te aanvaarden
  12. Alle andere gevallen waarin de wet dat
  • : Vergaderingen

De leden van de AV worden bijeengeroepen door het secretariaat van het bestuursorgaan voor de jaarlijkse bijeenkomst van de gewone AV tijdens het tweede trimester van het kalenderjaar, op een plaats bepaalt in de uitnodiging. De AV kan ook bijeengeroepen worden door minimum één vijfde van de bestuurders.

De uitnodiging voor de AV wordt minstens één maand voor de datum van de AV naar alle bestuurders en verantwoordelijken van de werkgroepen verstuurd per brief of e-mail.

Bij de uitnodiging wordt een ontwerp van agenda gevoegd dat door de voorzitter wordt opgesteld. Elk punt dat door minstens 1/3 van de bestuurders van RSCM aangebracht wordt, moet op de agenda worden geplaatst. Dit onderwerp moet uiteraard door de betrokken bestuurders ondertekend zijn en tenminste 14 werkdagen voor datum van de AV per aangetekende brief of email aan de secretaris of de voorzitter gericht worden.

Bijzondere bijeenkomsten en een buitengewone AV kunnen worden samengeroepen door minimum de helft van de leden van het bestuursorgaan. Dit verzoek moet gericht worden aan de voorzitter en het secretariaat van het bestuursorgaan. De uitnodiging voor deze bijzondere bijeenkomsten of buitengewone AV wordt minstens één maand voor de datum van de bijzondere bijeenkomsten of buitengewone AV naar alle bestuurders en verantwoordelijken van de werkgroepen verstuurd per brief of e-mail, met vermelding van de agenda van de aangevraagde punten.

De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter. Bij afwezigheid van deze laatste wordt de vergadering voorgezeten door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders.

  • : Quorum en stemming

Beslissingen van de AV worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve als het WVV of deze statuten dit anders voorzien.

Bij een statutenwijziging dienen minstens 2/3 van de leden van de AV aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden van de AV aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen waarop geen aanwezigheidsquorum geldt. Deze tweede vergadering mag niet binnen de 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. Beslissingen en/of wijzigingen worden in beide gevallen geacht aanvaard te zijn als ze worden goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Enkel wanneer destatutenwijziging betrekking heeft op het doel waarvoor de vereniging is opgericht, is vereist dat 2/3 van de leden van de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is en moet een beslissing genomen worden met een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De AV neemt ook steeds een definitieve beslissing, met een 2/3 meerderheid van de aanwezige leden van de AV, over de aanvaarding van voorlopig aangestelde bestuurders. De AV kan soeverein en zonder verdere motivatie beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als bestuurder

Ook kan zij op voorstel van minstens 2/3 van alle bestuurders, het mandaat van een bestuurder beëindigen, mits een beslissing van de AV waarop minstens 2/3 van alle leden van de AV aanwezig of vertegenwoordigd zijn en waarbij de beslissing genomen wordt met een 2/3 meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van de AV.

De stemming op de AV kan gebeuren door afroeping of door handopsteking, behalve in geval van benoeming enambtsbeëindiging van bestuurders. Deze stemming gebeurt geheim met een stembiljet. Bij staking van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn

  • : Notulen

Er worden notulen van de AV opgesteld door de secretaris van het bestuursorgaan. Ze worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage is van de bestuurders en van belanghebbende derden die hun inzagerecht kunnen uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het WVV.

De ontwerpnotulen worden verstuurd binnen één maand na de AV aan alle leden van de AV per brief of email. Opmerkingen van leden van de AV op de ontwerpnotulen moeten binnen de 14 dagen na verzending bezorgd worden aan het secretariaat van RSCM. Eventuele vragen tot correctie worden voorgelegd op de eerste daaropvolgende vergadering van het bestuursorgaan. Het bestuursorgaan beslist over de correcties. Het definitieve verslag wordt binnen de 14 dagen na de vergadering van het bestuursorgaan aan alle leden van de AV per brief of email bezorgd.

Hoofdstuk 5: Bestuursorgaan, vergaderingen, beraadslaging en beslissing

  • : Vergadering

Het bestuursorgaan duidt onder zijn leden een voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester aan die de taken zullen vervullen die horen bij deze functie zoals ze omschreven zijn in deze statuten en het intern reglement.

Het bestuursorgaan vergadert op uitnodiging van de voorzitter, alsook binnen de maand na het verzoek van minimum 1/5 van debestuurders. De voorzitter zit de vergaderingen van het bestuursorgaan voor. Bij afwezigheid van de voorzitter, zit deondervoorzitter de vergadering voor. Bij afwezigheid van deze

laatste wordt de vergadering voorgezeten door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders.

De vergaderingen worden gehouden op een door de voorzitter aangeven plaats in Mechelen of omgeving aangewezen in de uitnodiging.

  • : Stemming

Het bestuursorgaan kan slechts geldig beslissen indien minstens de helft van de bestuurders aanwezig is op de vergadering. Besluiten worden genomen met een gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige bestuurders. Bij staking van stemmenis de stem van de voorzitter of, bij diens afwezigheid, die van de bestuurder die de vergadering voorzit, doorslaggevend.

De stemming is geheim als het personen betreft.

  • : Notulen

Er worden notulen van de vergaderingen opgesteld door de secretaris en ondertekend door de voorzitter en secretaris. Ze worden eveneens per e-mail aan alle bestuurders bezorgd ten laatste één maand na de vergadering van het bestuursorgaan.

De notulen worden ook bewaard in een notulenregister dat ter inzage is van de bestuurders die hun inzagerecht kunnen uitoefenen in overeenstemming met de bepalingen van het WVV.

  • : Uitzonderingen

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van RSCM zulks vereisen, kunnen de besluitenvan het bestuursorgaan worden genomen bij schriftelijk akkoord via email van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per email, video- of telefoonconferentie. Beslissingen worden genomen volgens de bepalingen opgenomen in deze statuten.

  • : Persoonlijk belang

Bij beraadslaging over een punt waarbij een bestuurder een persoonlijk belang heeft, maakt hij/zij dit spontaan bekend en mag hij/zij niet deelnemen aan de beraadslaging en de stemming over dat punt.

  • : Intern Bestuur – Beperkingen

Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijkingvan het doel van RSCM, met uitzondering van de handelingen waarvoor de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is volgens het WVV of deze statuten.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurdersbestuurstaken onder elkaar verdelen. Zo zal de secretaris specifiek instaan voor de ledenadministratie en de penningmeester voor de financiele administratie van de VZW; tenzij deze bestuursbevoegdheden gedelegeerd werden aan één of meerdere derden volgens de bepalingen beschreven in deze statuten.

Het bestuursorgaan kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders (personeelsleden en of aan ondergeschikte bestuursorganen (werkgroepen) al dan niet georganiseerd in een dagelijks bestuur, al dan niet alleen, of gezamenlijk zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van RSCM of de algemene bestuursbevoegdheid van het bestuursorgaan. Deze lastgeving is beperkt in tijd, moet schriftelijk gebeuren en kan teallen tijde met onmiddellijke ingang worden ingetrokken door het bestuursorgaan. Het bestuursorgaan dat het dagelijks bestuur heeft aangesteld is ook belast met het toezicht op dit orgaan.

  • : Externe vertegenwoordigingsmacht

Het bestuursorgaan vertegenwoordigt RSCM als college in alle handelingen in en buiten rechte. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuursorgaan als college, wordt RSCM in en buiten rechte eveneensvertegenwoordigd door de voorzitter en de penningmeester voor financiele verrichtingen.

Het bestuursorgaan die de VZW vertegenwoordigt, kan gevolmachtigden van RSCM aanstellen, indien het handelt om leden vanhet bestuur zelf die via volmacht optreden voor andere leden van het bestuur. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voorbepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden RSCM binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen tegenwerpelijk zijn aan derden in overeenstemming met wat geldt betreffende lastgeving.

  • : Bekendmakingvereisten

De benoeming of ambtsbeëindiging van de leden van het bestuursorgaan wordt openbaar gemaakt overenkomstig het WVV. Uit die stukken moet in elk geval blijken of de personen die RSCM vertegenwoordigen, RSCM ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden alsook de omvang.

Hoofdstuk 6: Aansprakelijkheid van de bestuurders

De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van RSCM. Tegenover RSCM en tegenover derden is deverantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht in overeenstemming met het gemene recht, het bepaalde in de wet en in de statuten. Zij kunnen wel aansprakelijk zijn voor ernstige tekortkomingen in hun bestuur.

Hoofdstuk 7: Toezicht door een commissaris

Zolang RSCM voor het laatst afgesloten boekjaar de drempelbedragen vermeld in het WVV niet overschrijdt, is RSCM nietverplicht een commissaris te benoemen. Zodra RSCM de drempelbedragen overschrijdt, wordt de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen hierin weer te geven, aan een commissaris opgedragen, te benoemen door de Algemene Vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren voor een termijnvan twee jaar.

Hoofdstuk 8: Financiering en boekhouding

  • : Financiering

RSCM zal onder meer worden gefinancierd door lidmaatschapsgelden, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen, legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene doelstelling van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project. Daarnaast kan RSCM fondsen verwerven op elkeandere wijze die niet in strijd is met de wet.

  • : Boekhouding en rekeningnazichters

Het boekjaar van RSCM loopt van 1 januari tot 31 december van ieder jaar. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het WVV en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

De Algemene Vergadering benoemt, drie rekeningnazichters waarvan er steeds minimum twee belast worden met het nazicht vande rekeningen van RSCM vooraleer deze ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering worden voorgelegd. Zij worden jaarlijks benoemd en zijn herverkiesbaar.

Hoofdstuk 9: Intern reglement

  • : Intern reglement

Het bestuursorgaan stelt een intern reglement op indien zij dit nodig acht en nuttig oordeelt. Zij kan er eventuele wijzigingen aandoorvoeren, maar moet er voor zorgen dat het geen bepalingen mag bevatten die strijdig met deze statuten of dwingende wetsbepalingen, over materies waarvoor het WVV een statutaire bepaling vereist of bepalingen die raken aan de rechten van de leden, de bevoegdheid van de organen, of de organisatie en de werkwijze van de algemene vergadering..

9.2.: Mededeling intern reglement

Het intern reglement en elke wijziging daarvan, worden aan de leden meegedeeld.

Hoofdstuk 10: Ontbinding en vereffening

  • : Ontbinding

De Algemene Vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door het bestuursorgaan of door minimum 2/3 van alle bestuurders. De samenroeping en de vergadering vinden plaats overeenkomstig de bepalingen van deze statuten. De beraadslaging en stemming m.b.t. de ontbinding dienen te gebeuren overeenkomstig de bepalingen van deze statuten (quorum overeenkomstig wijziging voorwerp of belangeloos doel ). Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt RSCM steeds dat zij “VZW in vereffening” is overeenkomstig het WVV. De bestemming van het vermogen moet worden toegekend aan een andere VZW met een gelijkaardig of verwant doel als RSCM, werkzaam in Vlaanderen.

  • : Vereffening

De Algemene Vergadering, die rechtsgeldig tot de ontbinding van RSCM besluit, benoemt ten minste twee vereffenaars, bepaalthun bevoegdheid en de wijze van vereffening. Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief dienen te worden neergelegd ter griffie van de ondernemingsrechtbank en te worden bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Hoofdstuk 11: Varia 

  • : Niet voorziene gevallen

Voor alle elementen die niet uitdrukkelijk geregeld zijn door deze statuten en wel geregeld zijn in het WVV, is het WVV van toepassing.

Hoofdstuk 12: Deontologische code

  • : Deontologische code

De werking van de vereniging zal steeds uitgevoerd worden in overeenstemming met de geldende decreten voor de erkenning en subsidiëring van sportclubs, het decreet van de niet-professionele sportbeoefenaar, het decreet betreffende medisch verantwoorde sportbeoefening en de geldende uitvoeringsbesluiten van deze decreten. De statuten en het intern reglementbevatten geen bepalingen waardoor de bevordering van de algemene sportbeoefening door de bevolking wordt verhinderd.

De vereniging aanvaardt de principes en de regels van de democratie, onderschrijft het Europese Verdrag betreffende de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag betreffende de Rechten van het Kind.

De vereniging zal alle maatregelen nemen om mensenhandel binnen de vzw Racing Swimming Club Mechelen tegen te gaan door een correcte toepassing van de bestaande wetgeving en zal tevens sanctionerend optreden bij misbruiken op basis van een deontologische code ter bestrijding van de mensenhandel.

Hoofdstuk 13: Werkgroepen en hun vertegenwoordiging 

  • : Samenstelling

Het bestuursorgaan beslist over het aantal en de samenstelling van eventuele werkgroepen. Elke werkgroep is samengesteld uitminstens 2 leden en maximum 5 leden. Elke werkgroep duidt onder zijn leden een woordvoerder aan die volgens de bepalingen van artikel 4.4 als waarnemer kan deelnemen aan de Algemene Vergadering van RSCM en het dagelijks bestuur dewelke beslist over bestuursbevoegdheden die door het bestuursorgaan werden gedelegeerd, zoals bepaald in artikel 5.6

  • : Rechten en plichten:

Een lid van een werkgroep heeft dezelfde rechten en plichten als een verenigingslid van RSCM.

  • : Onkosten:

De leden van de werkgroep oefenen in beginsel hun mandaat kosteloos uit. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun mandaat kunnen worden vergoed mits voorlegging en goedkeuring door het bestuursorgaan.”

Een origineel exemplaar van dit verslag is neergelegd op de griffie van de Ondernemingsrechtbank.

 

Guido Claes                                                                                        Arlette Verhaegen

Voorzitter                                                                                            Secretaris

Jan Publie                                                                                           Jo Rogiers

Ondervoorzitter                                                                                   Penningmeester

Joris Franckx                                                                                       Ferdi Van Krieken

Stemgerechtigd lid                                                                               Stemgerechtigd lid